Ρώμη: Τα δέκα μέρη που πρέπει να δεις / Ten places you must-see in Rome

(For English scroll down)

Η Ρώμη είναι ένα υπαίθριο μουσείο, γεμάτη πράγματα να δεις αλλά συνήθως δεν υπάρχει χρόνος. Επίσης όταν έρχεσαι για διακοπές λίγες μέρες δε γίνεται να τρέχεις συνέχεια από το ένα αξιοθέατο στο άλλο, θέλεις και να ξεκουραστείς και να απολαύσεις την ιταλική “dolce vita”. Για να βοηθήσω έναν επισκέπτη που έρχεται για πρώτη φορά (αλλά θα σου εξομολογηθώ ότι υπάρχουν και ντόπιοι που δεν έχουν δει ακόμα τα μουσεία του Βατικανού ή το Κολοσσαίο) ετοίμασα μια λίστα με 10 πράγματα που πρέπει κάποιος να δει στη Ρώμη. Στη λίστα εκτός από αξιοθέατα φρόντισα να συμπεριλάβω και μέρη όπως το Τραστέβερε όπου μπορείς να δοκιμάσεις τις ρωμαϊκές σπεσιαλιτέ. Πάμε λοιπόν να δούμε τι δεν πρέπει να χάσεις αν βρεθείς στη Ρώμη

 1. Το Κολοσσαίο και τη Ρωμαική αγορά

 

Colosseo.jpg
Το Κολοσσαίο (photo Smaragda Marangou)

 

Νομίζω πως δε χρειάζονται συστάσεις. Το σύμβολο της Ρώμης, το Κολοσσαίο, αρένα του θανάτου και τόπος μαρτυρίου χιλιάδων Χριστιανών σήμερα αποτελεί μνημείο και αξίζει την επίσκεψη σου. Εξωτερικά η αρχιτεκτονική του συναρπάζει, είναι το μοναδικό μνημείο στο οποίο μπορείς να θαυμάσεις και τα τέσσερα είδη των κιόνων της αρχαιότητας. Εσωτερικά μπορείς να δεις πως ήταν ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο με την τεράστια αρένα και τα υπόγεια όπου φυλασσόταν τα ζώα σε κλουβιά και οι μονομάχοι.

Με το ίδιο εισιτήριο μπορείς να δεις και τη ρωμαϊκή αγορά και τον Παλατίνο λόφο, την καρδιά της αρχαίας Ρώμης όπου πάρθηκαν αποφάσεις που άλλαξαν τον κόσμο, μέρη όπου περπάτησαν στρατηγοί και αυτοκράτορες. Αν είσαι λίγο (ή πολύ) λάτρης της ιστορίας σίγουρα αυτό το μέρος θα σου προκαλέσει μόνο δέος. Προτείνω την επίσκεψη με ξεναγό, θα γλιτώσεις τις ουρές για να βγάλεις εισιτήριο και θα έχεις ολοκληρωμένη εμπειρία.  Αν δε σου αρέσουν οι ξεναγήσεις, σίγουρα πρέπει να έχεις βγάλει το εισιτήριό σου online, οι ουρές μπορούν να γίνουν πραγματικά τεράστιες.

 1. Την piazza Navona

  My piazza Navona.jpg
  Λεπτομέρεια της Piazza Navona (photo Smaragda Marangou)

Η αγαπημένη μου πλατεία δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα της οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ βρισκόταν ο Ιππόδρομος του Δομητιανού, ίχνη του οποίου σώζονται και είναι επισκέψιμα.  Στην πλατεία θα θαυμάσεις τρία υπέροχα σιντριβάνια ( την Κρήνη των Τεσσάρων Ποταμών έργο του, Gian Lorenzo Bernini, την Κρήνη του Μαυριτανού έργο του Giacomo della Porta που ολοκληρώθηκε από τον Bernini  και την Κρήνη του Ποσειδώνα έργο επίσης του Della Porta)  και τη μπαρόκ εκκλησία της Αγίας Αγνής , έργο του Francesco Borromini. Η ατμόσφαιρα που εκπέμπει αυτή η πλατεία, με τους διάφορους καλλιτέχνες και μουσικούς είναι απλά μαγική!

 1. Τη Fontana di Trevi

 Καμία επίσκεψη στη Ρώμη δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς να πετάξεις ένα κέρμα στη Fontana di Trevi. Το μπαρόκ αυτό σιντριβάνι σχεδιάστηκε το 1732  από τον αρχιτέκτονα Νικόλα Σάλβι (Nicola Salvi) εκπληρώνοντας την ανάγκη να κατασκευαστεί μία κρήνη στο σημείο που τελειώνει το ρωμαϊκό υδραγωγείο Aqua Virgo. Το όνομα Τρέβι προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις Tre vie (τρε βίε) που σημαίνουν τρεις οδοί και ονομάστηκε έτσι γιατί βρίσκεται σε σημείο όπου συναντούνται τρείς δρόμοι. Το σιντριβάνι έγινε διάσημο για τις ευχές  Ο θρύλος λέει ότι αν πετάξεις ένα κέρμα γυρισμένος με την πλάτη στο σιντριβάνι θα επιστρέψεις σίγουρα στη Ρώμη. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις ευχές ο δήμος της Ρώμης τα διαθέτει σε φιλανθρωπίες.

 1. Την piazza di Spagna και τα σκαλιά της Trinità dei Monti
13052013410.jpg
Piazza di Spagna (photo Smaragda Marangou)

Η πλατεία της Ισπανίας με τα διάσημα σκαλιά δε θα μπορούσε να μη βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Η πλατεία βρίσκεται κάτω από τη γαλλική εκκλησία της Trinità dei Monti και τα διάσημα σκαλιά κατασκευάστηκαν για να ενώσουν την εκκλησία με την πλατεία. Στην πλατεία βρίσκεται το σιντριβάνι Fontana della Barcaccia έργο του Pietro Bernini και του γιού του, του διάσημου  Gian Lorenzo Bernini. Αν επισκεφτείς τη Ρώμη την άνοιξη θα μπορέσεις να θαυμάσεις τα σκαλιά στολισμένα με καμέλιες, ένα θέαμα πραγματικά μαγευτικό.

 1. Τα μουσεία του Βατικανού και την Cappela Sistina

Ως φοιτήτρια της ιστορίας της τέχνης δε θα μπορούσα να μην εντάξω στη λίστα τα μουσεία του Βατικανού. Αμέτρητοι θησαυροί τέχνης φιλοξενούνται στα μουσεία, τα οποία και για να δεις χρειάζεσαι σίγουρα μια ολόκληρη μέρα, ή και περισσότερες. Σου προτείνω να κάνεις μια επιλογή από πράγματα που θέλεις να δεiς, αυτό που σίγουρα σου προτείνω είναι τα δωμάτια του Ραφαήλ και η Cappela Sistina . Στα μουσεία του Βατικανού αξίζει σίγουρα να αφιερώσω ένα ολόκληρο άρθρο οπότε συνέχισε να με ακολουθείς

 1. Τη βασιλική του Αγίου Πέτρου
DSC_7914
Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου (photo Leonardo Lolli)

Αν πρέπει να δεις μόνο μία εκκλησία στη Ρώμη αυτή να είναι η βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Αυτή η μεγαλοπρεπή εκκλησία είναι γεμάτη έργα τέχνης όπως το καθηλωτικό άγαλμα της pietà που φιλοτεχνηθηκε από το Michelangelo όταν αυτός ήταν μόλις 23 ετών, το baldachino, αυτή την κατασκευή από χαλκό που βρίσκεται πάνω από τον τάφο του Αγίου Πέτρου έργο των Bernini  και Borromini, δύο «αντιπάλων» του ρωμαικού μπαρόκ και  το θόλο που σχεδιάστηκε από το Michelangelo στον οποίο μπορείς και να ανέβεις, πληρόνοντας ένα εισητήριο, για να θαυμάσεις τη θέα της Ρώμης από ψηλά. Φυσικά συνεπάγεται ότι θα δείς και την πλατεία του Αγίου Πέτρου, έργο του Gian Lorenzo Bernini, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το Castel Sant’ Angelo .

 1. Το Πάνθεον
Patheon.jpg
Το Πάνθεον (photo Smaragda Marangou)

Ο ρωμαϊκός  αυτός ναός αφιερωμένος σε όλους τους θεούς είναι ένα αριστούργημα της κλασσικής ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής που δεν πρέπει να φύγεις από τη Ρώμη χωρίς να επισκεφθείς. Ο τρούλος του συνεχίζει να συναρπάζει ακόμα και σήμερα. Είναι από τα λίγα ρωμαϊκά μνημεία τα οποία δεν έχουν υποστεί δραστικές αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων. Μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού το Πάνθεον μεταμορφώθηκε σε Χριστιανικό ναό και λειτουργεί ακόμα και σήμερα. Μέσα στο Πάνθεον έχουν ταφεί οι Βασιλιάδες της Ιταλίας αλλά και ο Ραφαήλ.  Αν βρεθείς στο Πάνθεον με βροχή θα δεις ένα ιδιαίτερο θέαμα που σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστο.

 1. Piazza del Popolo

Η συγκεκριμένη  πλατεία χτίστηκε στο σημείο όπου ξεκινούσε η Via Flaminia, ο δρόμος που συνέδεε τη Ρώμη με την Αδριατική ακτή. Η αψίδα που σήμερα βλέπει κανείς ήταν η αρχαία porta flaminia, σημερινή  Porta del Popolo και αποτελούσε την είσοδο της πόλης για τους επισκέπτες που κατέφθαναν από το Βορρά. Το 1655, με την ευκαιρία της άφιξης στη Ρώμη της βασίλισσας Χριστίνας της Σουηδίας, το εσωτερικό της πύλης διακοσμήθηκε από τον Bernini, κατόπιν αιτήματος του Πάπα Αλέξανδρου Ζ΄. Το σχέδιο της σημερινής πλατείας έγινε σε νεοκλασικό ρυθμό μεταξύ 1811 και 1822 από τον αρχιτέκτονα Giuseppe Valadier. Την πλατεία κοσμεί  ένας Αιγυπτιακός οβελίσκος από την Ηλιούπολη καθώς και τρείς εκκλησίες, οι «δίδυμες εκκλησίες» Santa Maria dei Miracoli και Santa Maria di Montesanto και η Santa Maria del Popolo που φιλοξενεί έργα των Ραφαήλ, Gian Lorenzo Bernini και Caravaggio. Από την Piazza del Popolo μπορείς να κατεθυνθείς στη Villa Borghese για να επισκεφτείς τη Galleria Borghese (θυμήσου, χρειάζεται να έχεις κάνει κράτηση), αφού κάνεις μια στάση στο σημείο Pincio για να θαυμάσεις την υπέροχη θέα.

 1. Το Trastevere
DSC_7803.jpg
Trastevere (photo Leonardo Lolli)

Η μποεμ αυτή γειτονιά της Ρώμης αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Περιπλανήσου στα σοκάκια του, κάθισε σε μια από τις πολλές τρατορίες για να απολαύσεις ένα ρωμαϊκό γεύμα ή δείπνο και σε ένα από τα μπαράκια για aperitivo την ώρα που δύει ο ήλιος. Το Τραστέβερε έχει τα δικά του χρώματα και αρώματα και είμαι σίγουρη ότι θα σου κλέψει την καρδιά.   Μια μικρή συμβουλή: προσέγγισε την περιοχή διασχίζοντας τη γέφυρα ponte Sisto την ώρα που δύει ο ήλιος. Το ηλιοβασίλεμα στον Τίβερη με θέα τη βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι κάτι που δε πρέπει να χάσεις.

 1. Το Monti

Το Monti είναι μια μικρή γειτονιά πίσω ακριβώς από το Κολοσσαίο. Το χαρακτηριστικό του, τα υπέροχα στενά δρομάκια όπου βρίσκονται παραδοσιακές ρωμαϊκές τρατορίες, έθνικ εστιατόρια, μαγαζιά με vintage ρούχα και αντικείμενα αλλά και hype μπαράκια για να απολαύσεις το aperitivo σου. Στην πλατεία piazza della Madonna dei Monti θα δεις τα απογεύματα των καλοκαιρινών μηνών ένα ετερόκλιτο πλήθος νέων από όλο τον κόσμο να κάθεται στα σκαλιά του σιντριβανιού και να γίνονται όλοι μια παρέα. Το Monti είναι ένα μέρος που αγαπώ ιδιαίτερα και έχω σκοπώ να ετοιμάσω έναν ξεχωριστό οδηγό γι αυτό με τα αγαπημένα μου μέρη και μαγαζιά οπότε μείνε συντονισμένος.

Έχεις βρεθεί ποτέ στη Ρώμη; Εάν ναι, ποια πράγματα θα πρότεινες σε μελλοντικούς επισκέπτες.


 

10 things you have to see in Rome

Rome is a huge open-air museum. So many things to see, so little time. And if you are here on holiday you want to enjoy yourself too, right? So I made a list of 10 things that you have to see when you visit Rome. The list is dedicated mostly to someone that comes to Rome for the first time but not only (let me tell you, there are romans who haven’t been to the Colosseum or the Vatican Museums) and I tried to include not only monuments but also places where you can live a little bit of a “dolce vita”. So, let’s go!

The Colosseum and the roman forum

Colosseo
The Colloseum (photo by Smaragda Marangou)

I don’t think further presentations are needed here! This world- famous monument the Colosseum has become the symbol of Rome. It is actually the only roman architecture where all the four kinds of columns can be found. Inside you can see how the arena was and even the prisons where gladiators and animals where held before the battles.

With the same ticket you can visit the Roman Forum and the Palatine hill, the heart of ancient Rome, a place where roman emperors have walked and decisions that changed the world as we know it have where made. Whether you are a history lover like me, or not,  you will certainly appreciate this place. I suggest you visit the archeological complex of the Colosseum with a guide, this way you will understand better its importance. If you are not a fanatic of guided tours make sure to book your ticket online because the lines to enter can be huge.

Piazza Navona

My piazza Navona
Detail of Piazza Navona (photo by Smaragda Marangou)

Definitely my favorite square in Rome (how couldn’t be, as I love baroque art). Piazza Navona used to be the stadium of Domitinianus, that’s why it has this oval shape.  In the square there are three magnificent fountains, Bernini’s Fountain of the Four Rivers (Fontana dei Quatro Fiumi) and Giacomo della Porta’s Fountain of the Neptune (Fontana del Nettuno) and Fountain of the Moro that was actually completed by Bernini. In the piazza there is also Borromini’s church of Sant’ Agnese

The Trevi Fountain

No visit in Rome is completed without throwing a coin to the Trevi Fountain, right? This baroque fountain was built in 1732 by the architect Nicola Salvi at the end point of the roman aqueduct aqua virgo. The fountain is located at the junction of three roads (tre vie in Italian) and that’s where it takes its name. According to the legend if you throw a coin with your left hand having the fountain on your back you will go back to Rome. The money that the municipality of Rome collects from the fountain go into charity.

Piazza di Spagna and the Spanish steps

13052013410
The Spanish Steps in the springtime (photo by Smaragda Marangou)

The square with the famous steps couldn’t be out of this list. The square is down under the French church of Trinità dei Monti and the steps were built to unite the church with the square. In the square there is the Barcaccia fountain (barcaccia in Italian means broken ship), a work of Pietro Bernini and his, most famous, son Gian Lorenzo Bernini. If you visit Rome in the springtime you can admire a lot of camellias decorating the Spanish steps making them even more stunning.

The Vatican Museums and the Sistine Chapel

As you may know I am an art history student so the Vatican Museums couldn’t be out of my list. The museums are home to a very important art and archeology collection that you will surly enjoy. Since you can’t see everything in a day I suggest you make a choice before going but for sure the Rafael rooms and the Sistine Chapel are a must-see. I will dedicate an entire post on the Vatican Museums so stay tuned!

San Peter’s Basilica

DSC_7914
Sunset at San Peter’s (photo by Leonardo Lolli

If you have to visit only one church in Rome this should be San Peter’s Basilica. This magnificent church is full of very important artworks, like Michelangelo’s Pietà , a statue that he created when he was only 23 years old, the Baldachino, a work by Bernini and Borromini, the two rivals of roman baroque, and Michelangelo’s Dome, in which you can climb in order to admire the view of all Rome. Of course you will also see San Peter’s square, which was designed by Bernini and you can also visit Castel Sant’ Angelo, which is nearby.

Pantheon

Patheon
Pantheon (photo by Smaragda Marangou)

A masterpiece of the classic roman architecture, the Pantheon, a former temple dedicated to all Gods, now a church. The building is circular and its dome is still leaving people speechless. The Pantheon became a standard exemplar when classical styles were revived, and has been copied many times by modern architects. If you happen to be inside the Pantheon on a rainy day it will be an unforgettable experience.

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo (people’s square) was built in the point where via Flaminia starts. Via Flaminia was the street that connected Rome with the Adriatic Coast. The arch that you see in the square, called Porta del Popolo was the first image of Rome that travelers coming from the North had. In 1655 Pope Alexander VII commissioned to Bernini the decorations of the Porta del Popolo , in occasion of the visit of the Queen Christine of Sweden. The square has been redesigned following the neoclassical style between 1811 and 1822 by the architect Giuseppe Valadier. In the square you can admire an Egyptian Obelisc, the “twin Churches” of Santa Maria dei Miracoli and Santa Maria di Montesanto and the Church of Santa Maria del Popolo where you can admire artworks of Raphael, Bernini and Caravaggio. From Piazza del Popolo you can go to the Villa Borghese Park and the Borghese Gallery (but remember, if you want to visit it you have to book online).

Trastevere

DSC_7803
Trastevere by night (photo by Leonardo Lolli )

This bohemian neighborhood is a must-see in Rome.  Here you have to forget about maps, don’t be afraid to wonder around the narrow cobbled streets of Trastevere, have a roman meal in one of the many trattorias or have an aperitivo at sunset hour. Trastevere is full of colors and emotions and I am sure you will love it. You will find Trastevere by crossing the Ponte Sisto Bridge. A tip I have for you is to try to be at the bridge at sunset hour, you will surly admire one of the best sunsets in Rome.

Monti

Monti is a small neighborhood right behind the Colosseum. Even though it’s in the center it hasn’t loose its charm and unique character. Monti is full of roman trattorias, ethic restaurants, vintage shops and cool bars for an aperitivo or a glass of wine. During spring and summer you will find many people, locals and foreigners, sitting in the steps of the fountain in piazza della Madonna dei Monti square creating a happy atmosphere. Monti has a special place in my heart and I am planning to write a small guide with all of my favorite places, so stay tuned!

These are my suggestions for a first-time visitor. Of course Rome is full of places to see, like the Capitoline museums, that I’ve already talked about, or Piazza Venezia, or via dei Fori Imperiali, the Ghetto, Piazza Venezia ecc but if I had to make a list of 10 things I had to make some choices.

What about you? What are your 10 must-sees in Rome? Leave me a comment with your suggestions.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.