Από το αεροδρόμιο στη Ρώμη: οι συμβουλές μου // A Greek in Rome

For english click here

Το αεροδρόμιο είναι πάντοτε η εικόνα που έχουμε για μια καινούρια πόλη όταν ταξιδεύουμε αλλά σίγουρα δεν είναι ο τελικός μας προορισμός. Ταξιδεύουμε για να γνωρίσουμε την πόλη, να περιπλανηθούμε στα στενά της, να γευτούμε το φαγητό της και να μιλήσουμε με τους ανθρώπους μας. Και επειδή κανένας δε θέλει να χάνει χρόνο από το ταξίδι του περιπλανώμενος σε αεροδρόμια αλλά θέλει να βρεθεί στο κέντρο της πόλης όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σου δίνω κάποιες συμβουλές για το πως να προσεγγίσεις το κέντρο της Ρώμης αν βρεθείς σε ένα από τα δυο αεροδρόμια της, το Fiumicino και το Ciampino.

Από το Fiumicino στο κέντρο της Ρώμης

Το διεθνές  αεροδρόμιο Leonardo da Vinci ή αλλιώς Fiumicino (προφέρεται Φιουμιτσίνο), λόγω του ότι βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, είναι το βασικό και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ρώμης. Εκεί θα βρεθείς αν ταξιδέψειs στην αιώνια πόλη με την Aegean airlines, την Alitalia, η οποία έχει την έδρα της στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, και με άλλες αεροπορικές εταιρίες . Ως διεθνές αεροδρόμιο είναι αρκετά μεγάλο, με τρείς σταθμούς, με πολλές επιλογές για φαγητό και για ψώνια. Συνήθως οι πτήσεις από την Ελλάδα καταφθάνουν στο Terminal 3.

Το Fiumicino απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Ρώμη αλλά η προσέγγιση της πόλης είναι αρκετά εύκολη. Ο γρηγορότερος τρόπος είναι το τρένο Leonardo express το οποίο κάνει τη διαδρομή σε μισή ώρα και κοστίζει 14 ευρώ. Εναλλακτικά υπάρχουν ιδιωτικά λεωφορέια shuttle bus που συνδέουν το αεροδρόμιο με τον κεντρικό σταθμό Termini. Οι στάσεις των shuttle bus βρίσκονται έξω από το Terminal 3.

Η διαδρομή με ταξί από το αεροδρόμιο του Fiumicino στο κέντρο της Ρώμης (εντώς των Αυριλιανών τειχών) κοστίζει 45 ευρώ. Προσοχή όμως γιατί πολλοί οδηγοί ταξί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους τουρίστες, οπότε σιγουρευτείτε ότι έχετε πάρει ένα επίσημο ταξί (στην Ιταλία είναι άσπρα), ότι το ταξίμετρο είναι ανοιχτό και φροντίστε να κάνετε γνωστό στον οδηγό σας ότι γνωρίζετε για τις χρεώσεις. Για μεγαλύτερη σιγουριά προτείνω να κατεβάσετε την εφαρμογή my taxi , από όπου μπορείτε να καλέσετε ένα ταξί οπουδήποτε και αν βρίσκεστε. Το θετικό με την εφαρμογή είναι ότι η διαδρομή και οι χρεώσεις ελέγχονται οπότε είναι πιο δύσκολη η εξαπάτηση των ταξιδιωτών. Και αν κατεβάσεις την εφαρμογή  βάζοντας τον κωδικό smaragda.mar έχεις έκπτωση 5ευρώ στην πρώτη σου διαδρομή.

Από το Ciampino στο κέντρο της Ρώμης

Αν έρθεις στη Ρώμη με κάποια από τις εταιρίες χαμηλού κόστους όπως η Ryanair είναι πολύ πιθανό να προσγειωθείς στο δεύτερο αεροδρόμιο της  Ρώμης, το Ciampino. Το Ciampino (προφέρεται Τσι-αμ- πίνο) είναι μικρό, που σημαίνει ότι είναι εύκολο να περιηγηθείς και δεν είναι τόσο πολυπληθείς όπως το Fiumicino. Βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό, και απέχει 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Ρώμης.

O πιο άνετος και γρήγορος τρόπος για να προσεγγίσεις τη Ρώμη από το αεροδρόμιο του Ciampino είναι τα ιδιωτικά λεωφορεία shuttle bus που συνδέουν το αεροδρόμιο με τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Τέρμινι. Η διαδρομή διαρκεί από 20 λεπτά με μισή ώρα (ανάλογα με την κίνηση), τα λεωφορεία είναι άνετα, κλιματιζόμενα και κάποια παρέχουν και wifi. Το κόστος για την απλή διαδρομή είναι στα 4 με 6 ευρώ, ανάλογα με την εταιρία,  ενώ αν κλείσεις και επιστροφή υπάρχει συνήθως μια μικρή έκπτωση. Για ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση προτείνω την online κράτηση εισιτηρίου, η εταιρία Terravision  δίνει σίγουρα δυνατότητα γι αυτό (και έχει πρωινό δρομολόγιο, ιδανικό για τις πτήσεις των 6:40π.μ της ryanair).

Ο δεύτερος τρόπος για να προσεγγίσεις το κέντρο της Ρώμης είναι λιγότερο άνετος αλλά σίγουρα πιο οικονομικός αφού η διαδρομή θα σου κοστίσει μόλις 1,5 ευρώ. Πρόκειται για δύο νέες λεωφορειακές γραμμές του atac, του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών Ρώμης (ο αντίστοιχος ΟΑΣΘ ή ΟΑΣΑ για να καταλάβεις) οι οποίες ενώνουν το αεροδρόμιο με τις αφετηρίες των δύο γραμμών Α (πορτοκαλί) και Β (μπλέ) του μετρό της Ρώμης, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στα περισσότερα σημεία της πόλης. Ειδικότερα το λεωφορείο 520 σε πηγαίνει στην Anagnina, αφετηρία του μετρό Α, ενώ το λεωφορείο 720 στη Laurentina, αφετηρία του μετρό Β. Ο τρόπος αυτός είναι σίγουρα ο οικονομικότερος αλλά δε θα το χαρακτήριζα πιο γρήγορο και σίγουρα όχι πιο άνετο. Προσωπικά συνεχίζω να προτιμώ τα shuttle bus.

Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει η λύση του ταξί με τη διαδρομή προς το ιστορικό κέντρο της Ρώμης να καθορίζεται στα 35ευρώ (αλλά εγώ συνεχίζω να προτιμώ τα shuttle bus)

Για οποιαδήποτε απορία, είμαι στη διάθεσή σας εδώ, στο facebook  και το Instagram

Baci

S.

 

η αρχική εικόνα μπορεί να βρεθεί εδώ

 

 

.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.