Μια Κυριακή στη γειτονιά του EUR, μεταξύ μόδας και ιστορίας. // A Greek in Rome

Πριν δύο εβδομάδες βρέθηκα στη γειτονιά του EUR, συγκεκριμένα στο Palazzo della Civiltà Italiana (Μέγαρο Ιταλικού πολιτισμού) το οποίο από το 2015 αποτελεί τα κεντρικά γραφεία του οίκου Fendi, ενός οίκου που γεννήθηκε στη Ρώμη και αποτελεί σημείο αναφοράς της  Ιταλικής μόδας. Το κτήριο ήταν ανοιχτό στα πλαίσια των Les Journées Particulières, μιας έκθεσης που είχε στόχο να αναδείξει τις αξίες του οίκου και τους χειροτέχνες που εργάζονται γι αυτόν.

Το Palazzo della Civiltà, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν και Colosseo Quadrato εξαιτίας του σχήματος και της αρχιτεκτονικής του που θυμίζει το διάσημο μνημείο( Colosseo Quadrato μεταφράζεται ως τετραγωνισμένο Κολοσσαίο) άρχισε να κατασκευάζεται το 1938. Η ιστορία του συνδέεται στενά με την ιστορία της συνοικίας του EUR, συνοικία που κατασκευάστηκε για να στεγάσει την παγκόσμια Έκθεση (Esposizione universale) που θα γινόταν στη Ρώμη το 1942 αλλά δεν έγινε ποτέ λόγω του  Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το όνομα EUR μάλιστα προέρχεται από τα Esposizione Universale Roma (Διεθνής Έκθεση Ρώμης).

Η Έκθεση θα συνέπιπτε με τα είκοσι χρόνια από την ανάληψη της κυβέρνησης από το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι .Ο Μουσολίνι ανέλαβε εξουσία στις 28 Οκτωβρίου του 1922 μετά από μια πορεία με τα στρατεύματα του προς τη Ρώμη. Είναι ενδιαφέρον ότι διάλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία και για να κηρύξει τον πόλεμο κατά της Ελλάδος το 1940, ο οποίος δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελε.

Μέσα από τα κτήρια που θα κατασκευάζονταν για την έκθεση θα έπρεπε να εξυμνούνται οι ιδέες του φασισμού και να προβληθεί η ιταλική υπεροχή σε όλους τους τομείς.  Χαρακτηριστική είναι η επιγραφή που βρίσκεται στο Palazzo della Civiltà  “Un popolo di poeti di artisti di eroi, di santi di pensatori di scienziati, di navigatori, di trasmigratori” δηλαδή « Ένα έθνος ποιητών, καλλιτεχνών, ηρώων, αγίων, στοχαστών, επιστημόνων, εξερευνητών, μεταναστών» η οποία μαρτυρά την προπαγανδιστική πολιτική του Μουσολίνι .Το ξέσπασμα του πολέμου έκανε, όπως ήταν λογικό, τις εργασίες να σταματήσουν. Οι εγκαταστάσεις παρέμειναν ημιτελείς ενώ κάποια κτήρια είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές. Τελικά, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, αποφασίστηκε η ολοκλήρωση των κτηρίων, τα οποία έγιναν μέρος των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Στο Palazzo dei Congressi  φιλοξενήθηκαν οι αγώνες ξιφασκίας. Παρόλο που οι Ιταλοί θέλησαν να ξεγράψουν την περίοδο του φασισμού και οτιδήποτε τη θύμιζε, συμπεριλαμβανομένων των έργων της τέχνης και της αρχιτεκτονικής,  αποφασίστηκε τελικά ότι είναι προτιμότερο να ολοκληρωθούν τα έργα, αποκτώντας αυτή τη φορά όχι προπαγανδιστικό αλλά διδακτικό ρόλο, για να θυμίζουν ότι “ο λαός που δε γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει”.  

Το EUR σήμερα είναι μια σύγχρονη ζωντανή συνοικία και τα κτήρια που ήταν προγραμματισμένα να καλύψουν ανάγκες της Έκθεσης σήμερα στεγάζουν γραφεία, μουσεία, το αρχείο του κράτους , συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους. Υπάρχει επίσης και ένα πάρκο με μια τεχνική λίμνη, το laghetto, αγαπημένος προορισμός για τις ανοιξιάτικες βόλτες Χαρακτηριστικό της γειτονιάς είναι και το caffè Palombini που σερβίρει έναν από τους καλύτερους καφέδες στην πόλη.  Κάθε σαββατοκύριακο διοργανώνεται στη σκιά του Colosseo Quadrato και ένα vintage παζάρι, το οποίο είναι πολύ αγαπητό από τους πολίτες.

LEO_8580.JPG
Το μουσείο του ρωμαϊκού πολιτισμού (δυστυχώς δε λειτουργεί πια), ένα από τα χαρακτηριστικά κτήρια του EUR 

Το Colosseo Quadrato ,που αποτελεί το κέντρο αυτής της συνοικίας, έχει χαρακτηριστεί κτήριο πολιτιστικού ενδιαφέροντος και όπως προείπα έχει νοικιαστεί στον οίκο Fendi μέχρι το 2025 για να αποτελέσει τα κεντρικά  γραφεία του οίκου. Στο πνεύμα τις προώθησης των τεχνών και του πολιτισμού ο οίκος έχει διοργανώσει αρκετές εκθέσεις, όπως αυτή που επισκέφθηκα πρόσφατα εγώ.

Η έκθεση είχε σκοπό να αναδείξει τον οίκο και τις τεχνικές παραγωγής που χρησιμοποιεί για τα προϊόντα του, είτε αυτά είναι ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ και είδη σπιτιού. Στο χώρο της έκθεσης υπήρχαν οι χειροτέχνες του οίκου οι οποίοι εξηγούσαν τις διαδικασίες παραγωγής ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρήγαγαν παπούτσια  μπροστά στο κοινό. Η Ιταλία έχει πολυετή παράδοση στα χειροποίητα είδη και χάρηκα πολύ όταν κατάλαβα ότι αυτή η παράδοση παραμένει ακόμα ζωντανή. Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκα και θαύμασα την επιμονή των τεχνιτών που έφτιαχναν παπούτσια από το μηδέν.

Μπορεί το EUR να μην μοιάζει με τη Ρώμη που έχεις στο μυαλό σου με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα κτήρια στο χρώμα της ώχρας, αλλά σου δίνει σίγουρα μια εικόνα της σύγχρονης ζωής στη Ρώμη αλλά και να δεις κάποια μνημεία από μια αρκετά σκοτεινή περίοδο της ιταλικής (και ευρωπαϊκής) ιστορίας τότε το EUR πρέπει να μπει στη λίστα σου.

Για να πας στο EUR θα πάρεις τη γραμμή Β του μετρό, με κατεύθυνση Laurentina και θα κατέβεις στη στάση EUR Magliana ή στη στάση EUR Palasport.

Εσύ έχεις επισκεφθεί το EUR; Περιμένω να μάθω στα σχόλια.

Μη ξεχνάς να με ακολουθείς στο Facebook  και Instagram για να περισσότερη από την καθημερινότητα μου στη Ρώμη.

Baci

S.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.